کوچینگ توسعه فردی چیست؟

کوچینگ توسعه فردی
آنچه در این مقاله می خوانید:

هر فرد در طول زندگی خود با چالش و فرصت‌‌های زیادی دست و پنجه نر می‌کند. درنتیجه آن‌چه موفقیت او را تضمین می‌کند، توسعه فردی است. توسعه فردی ابزاری که فرد در محیط کار و زندگی در دنیایی که با سرعت نور متحول می‌شود، نیاز دارد. به‌همین دلیل است که بهره‌مندی از ابزارها و استراتزی‌های مناسب جهت توسعه فردی ضروری است.

اما چگونه بهترین تکنیک‌ها را که مناسب شخصیت هر فرد است را می‌توان یافت؟ مسلما نیازمند زمان و تلاش بسیار خواهد بود. در این‌جا است که وجود کوچینگ توسعه فردی برای رسیدن به غایت اهم مورد توجه قرار می گیرد. کوچینگ چه مفهومی را به مخاطب منتقل می‌کند؟ این امر چه مهارت‌هایی را شامل می‌شود؟ در ادامه پاسخ سوالات خود در این حوزه را خواهید یافت.

قدمی در درک مفهوم کوچینگ توسعه فردی گام بردارید!

کوچینگ توسعه فردی

کوچینگ توسعه فردی فرایندی کاربردی در زمینه روانشناسی، به افراد درجهت بهبود عملکرد شخصی و حرفه‌ای خود را کمک می‌کند. فرایندی برای تمامی افراد در جهت رسیدن به اهداف خود که توسط متخصصین این حوزه به افراد ارائه می‌شود.

در بیان علمی کوچینگ توسعه فردی، فرآیندی حمایتی درجهت تسهیل روند رشد، یادگیری و توسعه فردی در شخص است. در فرایند کوچینگ توسعه فردی از اصول و تکنیک‌هایی مرتبط با زندگی فردی و کاری افراد استفاده می‌شود. از جمله حوزه‌های این فرایند می‌توان به رشته‌های علمی، حرفه‌ای، روانشناسی، مدیریت، آموزش و توسعه فردی را می‌توان نام برد.

مراحل کوچینگ توسعه فردی که در جلسات کوچینگ سپری می‌شود!

کوچینگ توسعه فردی از ابزارهای بسیار مهم و کاربردی در علم روانشناسی است. در طی این فرایند برای به ثمر رسیدن، مراحلی باید سپری شوند.

  • هدف گذاری
  • تحلیل وضعیت فعلی
  • ارائه راهکارها و استراتژی‌ها
  • بازخورد

با سپری شدن تمامی این مراحل است که فرد ظرفیت وجودی خود و چگونگی پرورش آن را می‌آموزد. در نتیجه این فرایند است که بهبود کیفیت زندگی فرد تامین می‌شود.

مرحله نخست کوچینگ توسعه فردی؛ هدف گذاری

می‌توان این‌طور بیان کرد که هدف‌ گذاری مانند پی یک ساختمان عمل‌می‌کند. انسان برای آن‌که در مسیر درست گام بردارد، باید اهداف خود را از همان آغاز مشخص کند. درنتیجه در جلسات کوچینگ توسعه فردی کوچ با مراجعه کننده خود درجهت تعیین درست اهداف گفت و گو می‌کند. این مرحله به این جهت سپری می‌شود تا کوچ فرد را در همان مسیر راهنمایی و هدایت کند.

دومین مرحله کوچینگ توسعه فردی؛ تحلیل وضعیت کنونی ارباب رجوع

در این مرحله است که کوچ از تکنیک‌هایی برای بررسی وضعیت مراجع و ظرفیت‌های وجود او بهره می‌گیرد. درواقع او به بررسی عادات، رفتارها، باورها و درکل ذهنیت فرد می‌پردازد. درنتیجه می‌تواند برای فرد طرحی را بریزد که درجهت شکوفایی مهارت‌ها و قابلیت‌های او است. او همچنین موانعی که بر سر راه ارباب رجوع قرار دارد را نیز شناسایی می‌کند.

انجام کوچینگ توسعه فردی

سومین مرحله کوچینگ توسعه فردی؛ ارائه راهکارها و استراتژی‌ها

درواقع می‌توان گفت که وظیفه اصلی و کار اصلی کوچینگ توسعه فردی در این مرحله صورت می‌گیرد. چراکه در این مرحله است که کوچ با تحلیل داده‌هایی که از دو مرحله پیشین بدست آورده، به راهنمایی فرد می‌پردازد. در این مرحله کوچ استراتژی‌ها و راهکارهایی را به فرد ارائه می‌کند تا درجهت رسیدن به اهداف خود گام بردارد. درنتیجه فرد می‌تواند وضعیت فعلی خود را تغییر دهد و به وضعیت مطلوب‌تری دست پیدا کند.

چهارمین مرحله کوچینگ توسعه فردی؛ پیگیری و انگیزه‌دهی

این مرحله آخرین قدم در مسیر رشد و توسعه فردی است. اما مستلزم آن است که فرد رجوع کننده در انجام راهکارها و استراتژی‌های ارائه شده توسط کوچ کوتاهی نکند. کوچ در این مرحله تنها وظیفه پیگیری روند انجام اقدامات توسط مراجع کننده است. فرد رجوع کننده بیش‌ترین وظیفه را در این مرحله برعهده دارد. کوچ تنها با پیگیری و تشویق او می‌تواند او را در این مسیر یاری دهد.

تصویری از یک کوچ درحال انگیزه‌دهی به ارباب رجوع

 

دوره های روانشناسی و تربیت کوچ دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران:

دوره لایف کوچینگ

دوره بیزینس کوچینگ

دوره تربیت کوچ حرفه ای

دوره توسعه مهارت های فردی

دوره مربی‌گری مهارت‌های زندگی

 

مهارت‌های اساسی در کوچینگ توسعه فردی را بشناسید!

گرچه مسئولیت اصلی در کوچینگ توسعه فردی برعهده فرد رجوع کننده است، اما کوچ یا مربی نیز وظایفی دارد. کوچ برای انجام درست وظایف خود و نتیجه بخش بودن جلسات کوچینگ به مهارت‌هایی نیاز دارد.

  • مهارت‌های ارتباطی؛ برقراری ارتباط موثر با ارباب رجوع درجهت درک نیازهای او ازطریق گوش دادن فعال
  • مهارت‌های سوال پرسی؛ درجهت تعیین اهداف و مسیر کوچینگ
  • مهارت‌های تحلیلی؛ توانایی تجزیه و تحلیل داده‌ها و برنامه‌ریزی عملی برای رسیدن به هدف
  • مهارت‌های هدف گذاری؛ توانایی کمک به ارباب رجوع برای هدف‌ گذاری صحیح درجهت پیشرفت
  • مهارت‌های انگیزشی؛ توانایی ایجاد اشتیاق و انرژی فعال در فرد درجهت پیش‌روی در مسیر پیشرفت
  • مهارت‌های مدیریت زمان؛ توانایی کمک به فرد در اولویت بندی اهداف و استفاده بهینه از زمان
  • مهارت‌های تغییر و تطبیق؛ راهنمایی فرد در چگونگی تطبیق دادن خود با موانع و چالش‌های موجود در مسیر پیشرفت
  • مهارت‌های توسعه فردی؛ توانایی رشد و توسعه مهارت‌های زندگی و قابلیت‌های حرفه‌ای و همچنین فردی خود

درنتیجه کوچینگ در وهله اول نیازمند مهارت‌ها و توانایی‌هایی است که بتواند ارباب رجوع را در مسیر توسعه و پیشرفت راهنمایی کند.

تصویری از یک کوچ درحال تحلیل اطلاعات ارباب رجوع

کلام آخر

کوچینگ ابزاری قدرتمند برای کمک به افراد به‌شمار می‌رود که اثرگذاری عمیقی بر توسعه فردی دارد. در کوچینگ توسعه فردی کوچ از ابزار‌های مختلف در مراحل مختلف برای هدایت فرد در مسیر پیشرفت بهره می‌گیرد. یک کوچ ازطریق توجه به نیازها، وضعیت فعلی فرد و چشم‌انداز او از آینده می‌تواند او را در جهت تغییر کیفیت زندگی کنونی کمک کند. تغییری که به سمت بهبود کیفیت زندگی او در عمل می‌انجامد.

 

بیشتر بخوانید:

کوچینگ کودک و نوجوان چیست و چه کاربردی دارد؟

بیزینس کوچینگ چیست؟

5 عامل کلیدی کوچینگ در روانشناسی

لایف کوچینگ یا کوچینگ زندگی چیست؟

guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها